Huis Vesale wil mensen met dementie of een aanverwante aandoening opvangen en hen in de eerste plaats beschouwen als bewoners wiens mening telt.
Dinsdag 24/09 van 10u tot 17u - vernissage en culinaire proeverijen
Woensdag 25/09 van 10u tot 16u
Donderdag 26/09 van 13u tot 19u - culinaire proeverijen
Vrijdag 27/09 van 10u tot 16u
Zondag 29/09 van 13u tot 17u - culinaire proeverijen
De tentoonstelling vindt symbolisch plaats tussen Wereld Alzheimer Dag (21/09) en de Internationale Dag van de Ouderen ( 01/10).
Dit project brengt de bewoners, hun familie en het personeel van de instelling samen. Het is ook een gelegenheid voor alle geïnteresseerden om Huis Vesale op een gezellige manier te ontdekken, als een plaats die ook openstaat voor de buitenwereld.
De tentoonstelling belicht de rijkdom en culturele diversiteit van de bewoners en weerspiegelt de samenleving waartoe zij behoren.
Er wordt een gevarieerd programma met een artistieke en culinaire invalshoek aangeboden.
Bewoners en personeelsleden zullen je met plezier begeleiden bij het verkennen van de tentoonstelling en kijken uit naar een aangename uitwisseling over hoe je deze ervaart.
Het organisatieteam werd ook enkele maanden lang ondersteund door een ploeg van getalenteerde vrijwilligers.
GRATIS TOEGANG
Reserveren gewenst: joe.dethaey@ocmwbxl.brussels
Het Huis Vesale is geen afgesloten gemeenschap maar een afspiegeling van onze maatschappij met al haar socio-culturele aspecten.
Het Huis Vesale bestaat uit 6 leefeenheden van 20 bewoners en een wellnessruimte / cafetaria op de 7de verdieping met een kine-/sportzaal, kapsalon, relaxatieruimte, stadstuin, kinderhoek en een groen terras met een schitterend zicht op Brussel.
Het Huis Vesale wil een woonplaats zijn die zoveel mogelijk aanvoelt als een echte « thuis », zowel door zijn architectuur als door de professionele aanpak. Wij willen een rust- en verzorgingstehuis zijn dat zo weinig mogelijk lijkt op een verpleeginstelling, maar waar dementerenden wel op een deskundige manier begeleid worden.
Wij willen elke inwoner individueel opvangen en begeleiden op basis van zijn eigen levensverhaal met verleden, heden en toekomst. Het gezamenlijk leefproject voor Huis Vesale wil, in de mate van het mogelijke, nauw aansluiten bij dit individuele levensproject van elke bewoner om hem zo een respectvolle plek in de instelling te verzekeren.
Onze professionele dynamiek en onze zorgzame aanpak zijn gebaseerd op talrijke basiswaarden zoals: respect, welzijn, waardigheid, diversiteit, vrijheid, enz. Deze waarden maken ook deel uit van de intentieverklaring van het OCMW van Brussel betreffende dementie. Elk personeelslid engageert zich om deze waarden in de praktijk te brengen, met de hulp van de bewoners en hun naasten.
Het leefproject van Huis Vesale stemt ook overeen met het beleidsplan van het OCMW van Brussel voor rust- en verzorgingstehuizen, dat wij u altijd kunnen verstrekken.
Eén- en tweepersoonskamers - Privé-badkamer met wc, douche en wastafel - Gemeubelde kamers - Koelkast - Tv - Internet-aansluiting.
Gezellig salon - Bibliotheek eetruimte - Open keuken - Wintertuin.
Gastenkamer - Receptiezaal voor privéfeesten - 24 uur op 24 bezoek mogelijk.
Fietsparking - Parking voor personen met beperkte mobiliteit - Dakterras - Speelruimte voor kinderen - WIFI stadstuin - Fitnessruimte - Rookruimte - Kapsalon ontspanningsruimte - Thalasso ruimte.
Ons personeel wordt professioneel opgeleid en opgevolgd om de bewoners zo goed mogelijk te omkaderen.
Om dichter bij de bewoners te staan en om de huiselijkheid en de conventionele
omgangsvormen te benadrukken, geven we de voorkeur aan burgerkleding.
Bijscholing van het personeel is een fundamenteel element in het HRM-beleid van het OCMW van de Stad Brussel en is onderverdeeld in verschillende thema’s (voeding, palliatieve zorgen, welzijn, …)
Het leefproject van Huis Vesale is een innovatief project en verschilt daarom aanzienlijk van de conventionele zorg. Dit type begeleiding is al via verschillende initiatieven aanwezig in Huis Vesale sinds de opening in maart 2017.
Om deze dynamiek te versterken/ontwikkelen, werd er een bevoorrechte samenwerking opgezet met de vzw “Senior Montessori” :
www.senior-Montessori.org
Een vorming van 40 uur werd in september 2018 begonnen en zal eindigen in 2021. Deze dynamiek zal ook gepaard gaan met een meer diepgaande vorming van “referenten” om het proces te bestendigen. Afgezien van het feit dat deze specifieke benadering vele waarden deelt met ons leefproject, zal het ons ook in staat stellen nieuwe instrumenten te gebruiken in onze activiteiten. Hier zullen de bewoners de eindbegunstigden van zijn.
De leidraad van de Montessori-aanpak voor mensen met Alzheimer en aanverwante ziekten is dat ze de controle over hun leven kunnen behouden en de overgebleven vaardigheden kunnen blijven gebruiken in een omgeving op maat. Respect voor de keuze van de persoon, vooral bij zinvolle activiteiten, zal de persoon in staat stellen weer een sociale rol aan te nemen en zal ook het zelfvertrouwen versterken.